Daryl Lieuw-On, A bartender's story, The Rumah, Alles over gin.

A bartender’s story – met Daryl Lieuw-On in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat zij in het zonnetje gezet moeten worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
Ditmaal neemt de éénendertig jarige Daryl Lieuw-On ons mee in zijn leven als bartender. Daryl is werkzaam als bartender én is de founder van The Rumah in Rotterdam. Hij kreeg het stokje van Dyon en vertelt in deze story onder andere hoe zijn carrière is gestart als bartender, hoe de horeca steeds weer terugkwam op zijn pad, welke slimme stappen hij heeft gezet om zijn droom te verwezenlijken, maar ook deelt hij een heel fijn cocktailrecept!

Wie is Daryl Lieuw-On en hoe ziet zijn carrière eruit?

Toen Daryl zeventien jaar was, werkte zijn broer in de horeca bij een studentencafé als bar back. Op kerstavond hadden ze hier iemand nodig die door de zaal kon lopen om glazen op te halen. Daryl’s broer vroeg hem of hij niet wilde helpen. “Het betaalde goed en eigenlijk beviel het zo goed dat ik de vraag kreeg of ik dit niet ieder weekend wilde doen. Op een gegeven moment werkte ik twee tot drie avonden in de week bij de bar en werd ik uiteindelijk bar back. Ik keek erg op naar de oudere bartenders; ik zag zat ze alle aandacht van vrouwen kregen en dat wilde ik ook!”, aldus Daryl.

Via een neef kwam Daryl bij een andere bar, American Dream Café, terecht waar hij cocktails kon gaan maken. Na een korte interne training was het aan hem om de mooiste Cosmopolitans en Long Islands te serveren.
Zoals de naam al doet vermoeden, draaide het bij de American Dream Café om burgers, steaks en cocktails. Het showelement was erg belangrijk en stilstaan was uit den boze. Daryl legt uit; “Ik had een strenge manager die mij continu vragen stelde over klanten; wie is het, wat doet hij en waarom is hij hier, hoe behandel je iemand als hij bij je thuis is.. Ik moest deze informatie achterhalen, blijven doorpraten, vuurtjes aansteken en ook nog cocktails maken. Het was pittig, maar achteraf gezien heb ik hier zoveel van geleerd en gebruik ik deze kennis nog steeds”.

Na circa drie jaar bij The American Dream Café te hebben gewerkt, vond Daryl dat het tijd was om verder te gaan. Hij ging aan de slag bij The Thalia Lounge (de club die later Villa Thalia werd).Hier draaide het ook om cocktails maken en was het vooral veel nachtwerk.
Daryl begon na enige tijd te twijfelen of hij wel in de horeca moest blijven; de invloed die hij van buitenaf kreeg hielp hier ook niet bij. Hij legt uit; “Hoewel mijn ouders altijd achter mijn keuze stonden, stelden zij mij op een dag wel de vraag of ik niet iets anders zou moeten doen. Dit zette mij aan het denken en uiteindelijk besloot ik om een “serieuzere” baan te gaan zoeken..”.

Vanaf dat moment deed Daryl van alles; hij werkte in de bouw en in magazijnen. Zijn HBO studie als Maatschappelijk Werker deed hij ernaast, maar door de crisis kreeg hij hier ook twijfels over. Hij bedacht al gauw dat hier ook op bezuinigd zou worden met als gevolg dat hij geen baan zou hebben als hij klaar zou zijn met zijn studie. Kortom, hij vond het werk niet leuk én hij zag het somber in met zijn opleiding.

Gelukkig kwam Daryl iemand tegen en alsof het zo moest zijn, kreeg hij een baan aangeboden om één dag per week achter de bar te gaan staan. Dit beviel zo goed en Daryl werd hier zo gelukkig van, dat het uiteindelijk resulteerde in een fulltime baan. Daryl was succesvol en kreeg al na een paar maanden de vraag of hij het gedeelte “Cocktails” wilde oppakken. “Ik vond dit echt super tof! Vanaf dat moment nam ik het ook echt serieus. Zo begon ik veel seminars te volgen van bartenders en deed ik zoveel mogelijk kennis op. Uiteindelijk werd de tent overgenomen en kreeg ik nog meer verantwoordelijkheden”.   

Voor Daryl was dit echter niet het moment om stil te gaan zitten; hij besloot om aan heel veel wedstrijden mee te doen wat hem in 2017 de prijs van “Beste Bartender Nederland” van Entree Awards opleverde.
De reden dat Daryl aan veel wedstrijden mee ging doen was ook om zijn naamsbekendheid te vergroten. Hij wist zichzelf goed op de kaart te zetten en vanaf dat moment ging het zo snel dat hij na tweeënhalf jaar zijn eigen cocktailbar, The Rumah, opende en in zowel binnen- als buitenland seminars doet!

Daryl Lieuw-On, Beste bartender van Nederland, The Rumah, Alles over gin.

Een grappig én memorabel moment

Toen Daryl net begon als bartender had hij het idee dat “bartenders altijd alle vrouwen achter zich aan krijgen”. Dat het tegendeel waar bleek te zijn, ontdekte hij tijdens een shift bij het American Dream Café..
Samen met een andere bartender kreeg hij op een zondagavond aanspraak van twee vrouwen aan de bar. Ze spraken af dat ze na het schoonmaken een drankje kwamen doen. Daryl en zijn collega gingen keihard schoonmaken zodat ze met een uurtje / ander half uur klaar zouden zijn.
Ze wisten dat de vrouwen naar de bar aan de overkant zouden gaan en toen ze daar aankwamen, zagen ze de vrouwen met twee andere mannen praten. “De vrouwen herkenden ons helemaal niet in onze eigen kleding. We vertelden nog dat we de bartenders van de bar aan de overkant zijn, maar zij draaiden zich gewoon om en negeerden ons volledig. Vanaf toen wist ik dat het niet waar was dat bartenders alle vrouwen krijgen”, aldus een lachende en licht verontwaardigde Daryl.

“Een echt memorabel moment was het moment van vorig jaar op 1 juni 2020. Dat was de dag dat de horeca weer open mocht na drie maanden gesloten te zijn. Ik weet nog goed dat ik op 31 mei door de stad fietste en zag hoe alle horeca zaken bezig waren met het herinrichten van hun terrassen (iets wat iedereen in de horeca normaal gesproken heel vervelend vind om te doen haha). Het voelde zo bijzonder om iedereen weer positief te zien! En niet alleen de mensen die in de horeca werkte, vooral ook voor de gasten vond ik het geweldig dat ze weer hun restaurant of bar konden bezoeken. Het voelde op 1 juni heel onwennig allemaal maar het was echt een geweldige dag, zo van ‘We konden eindelijk weer doen waar we goed in zijn!’ Ook was het voor een memorabel moment omdat we nog steeds niet lang open waren en dat er op 1 juni gelijk mensen bij ons aan de bar zaten zo’n mooi gevoel!
Nu is het inmiddels al bijna een half jaar dat de horeca dicht is, dus ben super benieuwd hoe de dag dan kan zijn als we open gaan..”, aldus Daryl over zijn meest memorabele moment.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Het allerleukste van bartender zijn is dat je mensen een fijne tijd kunt geven. Je komt allerlei soorten mensen tegen; van hooligans tot mensen in pak. Met sommigen zit je stom te ouwehoeren aan de bar, met anderen heb je weer een goed gesprek. Samen maken we de sfeer! Het enige dat ik soms wel lastig vindt is dat je altijd móet praten, óók als je gasten aan de bar hebt waar je eigenlijk geen connectie mee hebt en / of kunt maken”, aldus Daryl.

Een minder leuk onderdeel vindt Daryl de zomerse dagen. “Voor het weer is dit natuurlijk geweldig, zeker als je een groot terras hebt. Maar The Rumah heeft niet zo’n groot terras dus dan sta je overdag in je eentje achter een lege bar. Dat is zeker niet altijd even leuk, gelukkig wordt het vanaf het begin van de avond wel weer drukker!”.

Daryl Lieuw-On, bartender en founder The Rumah, Alles over gin.

De inspiratiebronnen van Daryl

Andrew Nicholls, founder van William George Rum, één van de grootste voorbeelden van Daryl. Daryl legt uit; “Andrew is altijd bereikbaar en bereid om te helpen, zelfs om drie uur ’s nachts praat hij nog vol passie over zijn vak. Hij is echt één van de grootste voorbeelden voor mij!”.

Trend watching

Een trend die Daryl ziet heeft betrekking op de toename van de high balls / long drinks. “Er komen steeds meer mooie spirits bij die met een goede mixer geserveerd worden. Hierbij gaat het niet alleen om gin-tonics, maar ook bijvoorbeeld om een rum-tonic. Daarbij komen er ook steeds meer bittere drankjes op de kaart te staan; dit is echt gekomen door de populariteit van gin”.
Een trend waarvan Daryl hoopt dat die gaat groeien is de rum trend. Hij vindt rum echt een geweldig product en zou het zeker tof vinden als deze spirit ook meer op de kaart komt te staan en bekendheid verwerft.

Favoriete bars

Voor de favoriete bar van Daryl moeten we een tripje naar Rome boeken. Hier bevindt zich namelijk de Freni E Frizioni cocktailbar. “Dit is echt één van de tofste bars. Ze hebben niet alleen toffe drankjes, maar ook de filosofie van de zaak is een echte inspiratiebron voor mij. De cocktails zijn van een hoog niveau, maar tegelijkertijd blijft het een hele chille, gezellige bar die zeker niet posh is”, aldus Daryl.

Leuk om hierbij te weten is dat deze filosofie aansluit bij The Rumah. The Rumah is een echte cocktailkroeg; het zit in een honderd jaar oude kroeg, het draait om gezelligheid en je er thuis kunnen voelen. Daarbij is laagdrempeligheid erg belangrijk en is iedereen welkom. Echter draait het hierbij wel om hoogstaande cocktails!
Een ander leuk weetje hierbij is dat “Rumah” staat voor “huis” in het Indonesisch. Daryl heeft er bewust voor gekozen om er “The” voor te zetten. Dit maakt het net wat internationaler!

Het favoriete drankje van Daryl en zijn personal perfect serve

Als Daryl één drankje moet kiezen die door mag gaan als zijn favoriet dan is het de Daiquiri. Op een goede tweede plek staat een fluitje met rum. Uiteraard hebben wij hem ook gevraagd om een personal serve met hem te delen. Dit is de Koomahnah (spreek je uit als: Koe ma na).

Wat hebben we nodig:

  • 45 ml William George Rum
  • 15 ml Pimento Dram
  • 50 ml verse ananassap
  • 30 ml verse grapefruitsap
  • 20 ml verse limoensap
  • 20 ml suikersiroop (gemaakt van rietsuiker)
  • 3 “dashes”* Angostura bitters
  • Crushed ice
  • Gedroogde ananasschijf ter garnering
  • Swizzle stick

*Een dash is als je flesje Angostura bitters ondersteboven houdt en een schudt geeft (alsof je het laatste beetje ketchup uit de fles schudt)

Wat gaan we doen:
Schenk de William George Rum, pimento dram, ananassap, grapefruitsap, limoensap en de suikersiroop in mooi lang glas. Vul het glas daarna ongeveer half vol met crushed ice. Met je swizzle stick maak je kleine draai bewegingen in je glas zodat het drankje ijs- en ijskoud wordt zonder dat er al te veel verwatering ontstaat.

Voeg daarna meer crushed ice toe aan het glas en swizzle nog even door. Je ziet dan dat de buitenkant van het glas bevriest. Doe daarna drie dashes* Angostura bitters bovenop je cocktail en garneer het met een gedroogd schijfje ananas.

Personal serve, Koomahnah, A bartender's story, Daryl Lieuw-On, Alles over gin.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Daryl geeft het stokje aan Ian Bartos. Ian is één van de eigenaren van Barsupport en Springbay Lemonade. “Ik geef het stokje door aan Ian, omdat hij in mijn ogen één van de grondleggers is van de cocktailscène in Rotterdam. Hij heeft met zijn kennis menig bar opgezet en gemanaged en die kennis is van bartender tot bartender overgedragen, waar ik er één van ben“, aldus Daryl.
Wij zullen met Ian contact opnemen en hopelijk zien wij hem een volgende keer in “A bartender’s story..”!

Ps. De foto’s komen van Daryl, 51northphotography en Ming Chao. Voor alle foto’s is er schriftelijk toestemming gegeven om deze te gebruiken voor deze “A bartender’s story..”.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

2.930
Laat een bericht achter