A bartender's story met Caco Mosan, Alles over gin.

A bartender’s story – met Caco Mosan in de hoofdrol!

Wij houden allemaal van een goede gin-tonic of een heerlijke cocktail. Maar sta jij eigenlijk wel eens bewust stil bij de persoon die deze drankjes voor je maakt? Bartenders maken vol passie en enthousiasme de mooiste drankjes die ze ook nog eens met liefde voor jou op tafel toveren.
Wij vinden dat zij in het zonnetje gezet moeten worden en daarom lanceerden wij de rubriek; “A bartender’s story..” waarbij iedere bartender het stokje doorgeeft aan een andere bartender.
In deze story neemt de zesendertigjarige Caco Mosan ons mee in zijn leven. Al vanaf zijn zeventiende is hij in de horeca te vinden. Tegenwoordig werkt bij Madame Saigon, een nieuw Vietnamees restaurant & cocktailbar in Rotterdam, is Caco werkzaam als Brandambassador voor het merk Otenba en heeft hij zijn eigen bedrijf Cacotails (cocktail training, bar training, workshops en meer).
Caco kreeg het stokje door van Ian Bartos en hieronder lees je onder meer hoe Caco zijn carrière is begonnen, hoe hij zich heeft ontwikkeld als bartender, wat zijn favoriete bars zijn, wie zijn voorbeelden zijn en wat een écht memorabel moment is voor hem. Uiteraard ontbreken de nodige cocktailrecepten ook niet; deze zijn ditmaal wel erg speciaal..!

Wie is Caco Mosan?

Caco is geboren en getogen in Brazilië en kwam op zijn twaalfde naar Nederland. Het reizen is hem bijna met de paplepel ingegoten; zijn moeder reist ook erg veel voor haar werk. Toch was Nederland het land waar Caco samen met zijn zussen en broertjes zou opgroeien.

Op zijn zeventiende maakte Caco kennis met de horecawereld. Hij begon zonder ervaring als runner bij een Mexicaans restaurant, maar ontwikkelde zich al gauw als “manusje van alles” en eindigde uiteindelijk achter de bar. “Ik was op slag verliefd! Lekkere drankjes maken en leuke mensen leren kennen.. Ik wilde echt niet meer weg achter de bar!”, aldus een enthousiaste Caco.

Caco werkte van zijn twintigste tot zijn vijfentwintigste achter de bar zonder ook maar één druppel alcohol te drinken. Hij was altijd veel aan het sporten en bij deze levensstijl past alcohol gewoon niet.
Grappig om te weten is dat dit veranderde toen hij een leuke collega leerde kennen. Deze collega maakte een Caipirinha voor Caco en zo leerde hij om alcohol te drinken. Als we vragen wat hij er van vond, antwoordt hij; “Het was een lekker drankje; zurig en zoet. Zoet is voor iedereen wel lekker en als je net begint met drinken zijn het vaak de zoete drankjes die je als eerste gaat proberen”.

In 2011 ging Caco bij BarSupport aan de slag en dit was moment dat Caco écht begon met het maken van cocktails; “Ik ging mee naar events en festivals om daar cocktails te shaken en besefte al snel dat deze wereld echt iets voor mij is. Je bent jong en je wilt feesten; hier kwam alles samen, haha!”.

Na BarSupport kwam Caco bij Cocktailbar Elite terecht (hier werkten Chi-ho, Erikson en Michael ook) en hier draait alles om cocktails. “Ik was niet echt een professional toen ik binnenkwam, meer “gewoon” een cocktailshaker. Ian Bartos Jorgos, Barbara, Douglas en Adriaan zijn hele goede mentors geweest voor mij. Ik onderzocht zelf ook heel veel en kreeg een receptenboekje om uit te werken. Dit was echt super leuk; ik werk zelf graag met smaken”, aldus Caco.

De volgende bars waar Caco aan de slag ging, waren Hugh Rotterdam en de Suicide Club. Laatstgenoemde was een high-end bar met hapjes, maar veranderde uiteindelijk in een nachtclub. Caco wilde liever niet nog een keer in een nachtclub werken, waardoor hij naar de Stirr ging. Deze cocktailbar had net de prijs voor de beste cocktailbar gewonnen bij Entree en Esquire én hier lag de focus puur op smaakcombinaties en de gasten.
Bij deze prijswinnende bar bleef het echter niet.. Na een jaar bij de Stirr gewerkt te hebben, verhuisde Caco naar Den Haag en werkte hier samen met Sir Eddy en Alice bij Bricks Hooch & Brew. Binnen drie maanden werd ook deze bar verkozen door Esquire tot “Beste nieuwe cocktailbar van Nederland”.
Wat deze cocktailbar zo speciaal maakte was dat er niet gewerkt werd met menukaarten. Sterker nog, deze waren uit den boze. Alle drankjes werden puur op smaak gebaseerd. Caco; “Ik heb hier veel geleerd over smaken. Het was echt zo leuk om mensen te verrassen met bijzondere smaken!”.

Tegenwoordig werkt Caco bij Madame Saigon; een nieuwe cocktailbar in Rotterdam die haar deuren wilde openen op het moment dat de lockdown aangekondigd werd. Gelukkig ziet de nabije toekomst er zonnig(er) uit en maakt Caco zich klaar om hier de mooiste cocktails te gaan serveren!

Caco, Alice, Sir Eddy, voromalige team bij Bricks Hooch & Brew, Alles over gin.

Het meest memorabele moment

Caco heeft in de afgelopen zeventien jaar al heel veel meegemaakt, maar toch zijn er twee dingen die er echt uitspringen en dat is uitgenodigd worden voor (inter)nationale guest shifts en natuurlijk het winnen van de prijs “Beste nieuwe cocktailbar van Nederland” bij Bricks Hooch & Brew.
Nationaal heeft Caco veel tastings gegeven en events gedraaid. Hierdoor heeft hij veel mensen in de industrie leren kennen en is het regelmatig voorgekomen dat hij werd uitgenodigd om een guest shift te draaien. Eén van de eerste keren was bij de speakeasy Door 74 in Amsterdam.

Op internationaal vlak is Jeruzalem memorabel. “Mijn moeder zat op dat moment in Jeruzalem en ze belde me dat ze een hele leuke bar had gevonden. Ik vloog over om mijn moeder te bezoeken en bezocht tevens de bar die mijn moeder had aangeraden. Ik was op slag verliefd toen ik de bar binnenliep. Het was The Gatsby en dat is echt een prachtige bar. Ik raakte aan de praat met de bartender en eigenaar en werd vervolgens totaal onverwachts uitgenodigd om een guest shift te draaien, echt geweldig. Wij zijn nu vrienden voor het leven!”, aldus Caco.

Bartender Caco Mosan, A bartender's story, Brandambassador Otenba, Alles over gin.

Het allerleukste én minst favoriete onderdeel

Het allerleukste aan het zijn van een bartender zijn de wereldwijde connecties die Caco heeft opgedaan. Hij heeft veel guest shifts gedaan, mede door zijn moeder. Zijn moeder werkte voor de ambassade van Brazilië en als zij weer eens een toffe bar had gevonden, gaf zij dit door aan Caco. Als Caco de mogelijkheid had, kwam hij over en hierdoor ontwikkelde hij bijzondere vriendschappen over de hele wereld én leerde hij de mooiste smaken kennen uit de desbetreffende landen die hij bezocht.

Wat Caco ook echt geweldig vindt, is het maken van creaties. “Ik wacht dan af wat mensen ervan vinden. Het mooiste moment is de blijdschap die ontstaat na de eerste slok. “Wat proef ik” is dan ook wat mensen het eerste vragen. Doordat ik puur op smaken werk en geen menukaart hanteer, weten klanten niet wat ze kunnen verwachten. Als er een menukaart wordt gebruikt, kiezen mensen meestal voor veilig en bestellen ze hetgeen wat ze kennen en lekker vinden. Zonder menukaart ga je af op je smaken. Zo leer je ook dingen die je in de eerste instantie misschien niet lekker vindt, te waarderen”, aldus een lachende Caco.

Minder leuk vindt Caco de late uurtjes. Als bartender begint hij vaak vroeg en werkt hij tot laat door. Dit is ook de reden dat hij liever niet meer in nachtclubs wil werken.
Als we Caco vragen wat hij van schoonmaken vindt, komt hij met een verrassend antwoord. “Schoonmaken is een soort meditatie. Je zet de muziek aan en je kunt even tot jezelf komen en de dag afsluiten”.

De inspiratiebron van Caco

Mijn ouders hebben mij geleerd hard te werken en je hart en ziel te geven voor wat je doet. Hierbij merkten ze echter wel op dat genieten zeker niet vergeten mag worden. Je leeft niet om te werken!’, legt Caco als we hem vragen wie zijn voorbeeld / inspiratiebron is.
Toch stonden zijn ouders in de eerste instantie niet direct achter Caco toen hij hen vertelde dat hij als bartender aan de slag wilde gaan. Net zoals meer mensen uit zijn omgeving; helaas kreeg hij vaak de vraag “wanneer hij nu eens een echte baan zou gaan zoeken”. Caco bleef ondanks de feedback vanuit zijn omgeving zijn hart volgen en nadat zijn ouders zagen hoeveel plezier het hem brengt, hoe hij zichzelf ontwikkelde en met hoeveel passie hij werkt, stonden ze volledig achter zijn keuze.

In de cocktailwereld heeft Caco niet één voorbeeld. Hij legt uit; “Ik leer van iedereen. Overal probeer ik iets van mee te pikken”.

Trend watching

Voorheen werd er altijd gedacht dat cocktails per se alcohol moesten bevatten en er geen cocktails gemaakt konden worden met minder of zelfs geen alcohol. Inmiddels weet iedereen wel beter en neemt de vraag naar low ABV drankjes en drankjes met minder suiker toe.
Tegenwoordig wil niemand dronken worden en neemt de vraag naar drankjes met minder alcohol toe. Mensen willen wel heel graag genieten van de ervaring, de smaken en het verhaal achter de cocktails. Bars spelen hier ook op in; overal worden nu cocktails op de kaart gezet. Hierdoor ontstaat er ook meer waardering voor bartenders!”, aldus Caco over de trends die hij ziet.

Favoriete bars

Er zijn twee bars die tot Caco zijn favorieten behoren. Dit zijn de Bluebird uit Parijs en The Gatsby uit Jeruzalem.
Beide bars hebben een geweldige stijl en zijn zeer verrassend qua drankjes en interieur.
Over The Gatsby zegt Caco het volgende; “Als je op straat loopt zie je niets, totdat je een steegje in loopt en je twee grote zwarte deuren voor je ziet verschijnen. Als je door deze deuren gaat, kom je in een ruimte terecht waar je omringd wordt door boekenkasten en een secretaresse je vriendelijk begroet. Zij schuift vervolgens een kast opzij en ineens waan je je in een dikke speakeasy!”.

In Nederland was Bricks Hooch & Brew Caco zijn favoriete bar!

Twee personal serves

Caco houdt ervan om cocktails te ontwikkelen op basis van wat je hem verteld over je favoriete smaken. Toen wij hem vroegen wat zijn favoriete cocktail is, kregen we direct de vraag teruggekaatst; “Waar houd je van?”.
Eén voor één begonnen wij te vertellen en daar kwamen prachtige cocktails uit. Hieronder delen we deze recepten!

Mustard Be Crazy

Voor Pascal bedacht Caco “Mustard Be Crazy”. Een iets zwaardere en krachtige cocktail met zoete, tropische fruittonen.

Wat hebben we nodig:

 • 50 ml Bourbon
 • 20 ml ananas & passievrucht shrub
 • 30 ml mangopuree
 • 20 ml vers geperst limoensap
 • Drie tot vier verse korianderblaadjes
 • Schijfje mango ter garnering
 • Klein snufje mosterdpoeder
 • Crushed ice

Wat gaan we doen:

Alle ingrediënten worden toegevoegd aan een cocktailshaker en worden fijngemaakt met een muddler. Zo komen alle smaken en oliën goed vrij.
Voeg daarna crushed ice toe en “swizzle” (doorroeren met een cocktaillepel) het geheel.
Schenk de mix vervolgens middels een zeefje (“strainer” genaamd) in een Julep glas.
Voeg crushed ice toe en garneer met het schijfje mango en twee verse korianderblaadjes.

Mustard Be Crazy, recept Caco Mosan, A bartender's story, Alles over gin.

AIKAN

De cocktail die Caco voor Denise bedacht is de AIKAN. Dit is een zoete(re) cocktail met onder meer rabarber, gember en chocola.

Wat hebben we nodig:

 • 40 ml Otenba
 • 15 ml gember & rabarber likeur
 • 30 ml witte chocola & mint siroop
 • 25 ml citroensap
 • 2 dashes bitters
 • Eggwhite (AQUAFABA is een vegan optie)
 • London Essence Peach & Jasmine Soda (om mee af te toppen)
 • Ter garnering een skeleton leave, matchapoeder, een schijfje gedroogde limoen en een lieveheersbeestje
 • IJsblokjes

Wat gaan we doen:
Voeg alle ingrediënten (behalve de London Essence Peach & Jasmine Soda en de garnering) toe aan een shaker. Shake het geheel goed.
Voeg daarna de ijsblokjes toe en shake het geheel nogmaals goed zodat het drankje goed gekoeld wordt.
Gebruik een strainer om het drankje in een sake glas te schenken. Top het drankje af met de London Essence Peach & Jasmine Soda.
Garneer met een skeleton leave, matchapoeder, een schijfje gedroogde limoen en een lieveheersbeestje.

Leuk om te weten: het juiste glas voor deze cocktail is een sake glas in Delfts blauw. Dit glas combineert de Nederlandse en Japanse culturen namelijk perfect en dat is precies waar Otenba voor staat.

AIKAN, Otenba recept, A bartender's story, Caco Mosan, Alles over gin.

Het stokje wordt doorgegeven aan..

In deze rubriek geeft de bartender het stokje door aan een andere bartender. Als we Caco vragen aan wie we het stokje mogen doorgeven, geeft hij het volgende antwoord:
Er zijn zoveel mensen die heel hard hebben gewerkt en heel veel hebben bereikt. Maar ik geef het stokje graag door aan mijn liefje, mijn protegee.. Alice Razzi! Zij heeft hard gewerkt om te komen waar ze nu is en heeft heel veel geleerd in korte tijd. Bijna iedereen kan een cocktail maken, maar er zijn er maar weinig die begrijpen hoe je omgaat met verschillende smaken en aroma’s om daar vervolgens een toverdrankje mee te maken. Ik ben super trots op Alice en zij zit sowieso in mijn top van bartenders!“.

Wij zullen met Alice contact opnemen en hopelijk zien wij haar een volgende keer in “A bartender’s story..”!

Het persoonlijke verhaal van bartender Caco Mosan, Alles over gin.

Ps. De foto’s komen van Caco en voor alle foto’s heeft hij schriftelijk toestemming gegeven om deze te gebruiken.

 

Disclaimer
Gezien het een persoonlijk verhaal betreft, levert de bartender zelf de foto’s aan en houdt hiermee rekening met het eventuele auteursrecht en / of licentieovereenkomst. Alles over gin. kan op geen enkele manier verantwoordelijk gesteld worden voor de foto’s die voor deze “A bartender’s story..” geplaatst zijn. Bij vragen en / of opmerkingen, graag rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende bartender. 

4.442
Laat een bericht achter